Mi az a kasmír?

Szerző: Okt 23, 2012 Kategória: Alapvető információ | nincs kommentár

Mi az a kasmír?

A kasmírgyapjú egy kiváló és különleges anyag. Mindenbizonnyal a világ legértékesebb természetes textilanyaga.

„Kasmírnak” nevezünk minden ruhadarabot, melyet kasmírból készítenek. A legnépszerűbbek ezek közül a pulóverek és pashmina kendők, de sálakat, kesztyűket, köntösöket és sapkákat is készítenek belőle. A ruházat mellett szőnyegeket is szőnek kasmírból.

A kasmírnak nagyon érdekes története van. A gyapjúanyagot ugyanis nagyon magas tengerszint feletti magasságból, egészen a Himalája környékéről szerzik be. A kasmírkecskék ágyéktájáról fésülik le – itt találhatók ugyanis a legfinomabb rostszálak. Ezekből a csúcsminőségű rostszálakból azonban nincs sok – egy kasmírkecskéről évente csupán 50-150 gramm nyerhető.

A kasmírkecskék hozzá kellett szokjanak az olyan természeti feltételekhez, ahol a hőmérséklet gyakran -40 Celsius fok alá csökken. Nagyszerű szőrzetüknek köszönhetően azonban a fagy nem okoz nekik gondot. A rostszálaikból készült ruhadaraboknak ezért kiváló tulajdonságaik
vannak – a kasmírpulóverek puhasága semmilyen más anyagból készült pulóverhez sem fogható. Többekközt arról is kezeskedik, hogy jobban melegít – nagyjából hatszor jobban, mint például a juhgyapjúból készült pulóver. Tehát egy kasmírpulóverben Ön, minden kétséget kizárva, nem fog fázni.

A nyers kasmírt a helyiek többnyire a helyi gyártó vállalatoknak adják el, ahol a kasmírból ruhadarabokat készítenek.

Évente csupán párezer tonna nyers kasmír nyerhető, ezért kereslete a világpiacon meghaladja a kínálatot. A kasmír ára pár éve folyamatosan emelkedik és a legnagyobb valószínűséggel, továbbra is emelkedni fog. A kasmír vételára a helyi gyárak számára jelenleg nagyjából
100 USD/kilogramm.

Ez az ár a nyers kasmír ára, mely ezek után még feldolgozásra kerül és szigorú minőségellenőrzéseken esik át – a feldolgozás előtt sok rostszálat kiselejteznek és a feldolgozás alatt is csökken a kasmír súlya.

A kasmíröltözékek ezekben a gyárakban csakis kézzel készülnek. Kína azonban kivételt képez, mely igyekszik automatizálni a gyártást, gépeket használ és hatalmas mennyiségben tenyészt kasmírkecskéket. Éppezért a kínai áru, bár összetétele azonos a nepáli áruéval,
nem olyan minőségi, mint a nepáli, melyet internetes üzletünkben kínálunk az alábbi oldalon: mahogany.hu.

Az ügyes kézimunka tehát, mellyel a kasmírpulóverek készülnek, generációról generációra öröklődik Nepálban. Ezért minden egyes kézzel készített termék eredeti.

Kommentár hozzáadása

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

3612270531596

Kasmír pulóver 50%-os kedvezménnyel?

Kössünk alkut. Adja meg e-mail címét, mi pedig küldünk egy linket a titkos kiárusításról a mahogany.hu webshopon, ahol kasmír pulóvert vagy sálat vásárolhat ellenállhatatlan áron :)

Köszönjük! A kiárusítást a https://www.mahogany.hu/kiarusitas/ honlapon találja :)