A kasmírpulóver készítése egy hosszú és nagyon igényes folyamat. A nyersanyag, tehát a kasmírrostok begyűjtésével kezdődik. A rostokat tavasszal és nyáron gyűjtik össze. Ekkor ugyanis a kasmírkecskék alacsonyabb tengerszint feletti magasságra ereszkednek. Itt különböző sziklákhoz és bokrokhoz dörgölőznek, ahonnan aztán össze lehet gyűjteni a rostokat.
A leggyakoribb eljárás a kasmírgyapjú begyűjtésére azonban a szőr alsó rétegéből való kifésülés.
A kasmírpulóver gyártásához csupán a legpuhább és legminőségibb rostszálakat használják fel.
Éppezért nem kell aggódnia a kasmírkecskékért – mindegyikból csupán néhány gramm rost fésülhető ki, mely nekik biztosan nem hiányzik.
Ezt a nyers kasmírt aztán többnyire azokon a területeken dolgozzák fel, ahonnan a kasmírt begyűjtötték – például Nepálban, mely egy, a világ legszegényebb államai közül. A kasmíröltözékek és kasmírszőnyegek gyártása itt a legelterjedtebb iparművészeti ágazatok közé tartozik. A kasmír feldolgozásának tudománya – ez a rendkívül igényes munka, generációról generációra öröklődik.
A nyers kasmírt a kifésülés után ki kell mosni és szétosztályozni. Azokat a rostokat, melyek minősége nem megfelelő, kiselejtezik. A rostokból aztán fonalat fonnak, melyet befestenek és kiszárítanak. A kasmírkecskék (és ezáltal a rostok) eredeti színe fehér vagy fekete, de kedvezőbb tulajdonságai miatt a fehér színűt részesítik előnyben. Ezt követi a legfontosabb lépés – a szövés.
A kasmírrostokat puhaságuk miatt nem gépekkel, hanem kézzel dolgozzák fel. Napjainkban még nem létezik olyan technológia, amely lehetővé tenné a tiszta, 100% kasmírból készült öltözékek elkészítésének teljes automatizálását. Ennek ellenére Kína ezen dolgozik és hatalmas mennyiségben tenyészt kasmírkecskéket. A gyártás folyamatának sok lépését automatizálta, melynek következtében csökkentek kiadásai. Sajnos ezzel a lépéssel kasmírtermékei minőségén is rontott.
Ajánlatos ezért olyan kasmírpulóvereket vásárolni, melyek származási helye Nepál vagy Mongólia, mely szintén minőségi kasmíröltözékek gyártásáról híres.
Legújabb kommentárok